Zeilen op de Noordzee Oudeschild - Vlieland

BrandingMolengat

Deze zeilroute geeft het echte zeezeilers gevoel. De deining wordt langzaam groter en langzaam verdwijnt de kustlijn. Op een gegeven moment is er nog alleen maar zee. Eenmaal onderweg kun je niet even snel ergens aanleggen om te schuilen.

Het komt echt op bemanning en de zeilboot aan. De aankomst is nog mooier. Langzaam steken de duinen af tegen de horizon. De stroming helpt je. Varen tussen het Wad. Vlieland slokt je langzaam op. Eenmaal aangekomen is het strand nog geen 50 meter verderop. Ankeren kan natuurlijk ook. Het Wad komt dan wel heel dichtbij en een wadden expiditie is dan zeker aan te raden.

Gebied: Noordzee en Waddenzee

Vanuit: Oudeschild of Vlieland

Vertrektijd: uit Oudeschild ca. 1 uur voor laagwater - Texel

Vertrektijd: uit Vlieland ca. 30 min voor hoogwater - Vlieland

Vaartijd: tussen 6 ~ 10 uur. Sterk afhankelijk v/d de windrichting en windsnelheid.

Vanaf Waddenhaven Texel “Oudeschild” loopt de route via het Marsdiep naar het Molengat. In het Molengat staat meestal een sterke stroming. Laat de veerpont voorgaan. Ze zijn sneller dan je denkt.

molengat In het Molengat vaar je tussen Texel en Noorderhaaks (De Razende bol). Door de lange lage aanloop aan de Noordzijde van de Razende bol ontstaat daar een mooie branding. Het geluid door zowel deze branding als die van Texel is overweldigend. Hier zeilen is dan ook echt genieten. 

 

  

 

 

molengat mg1Vanaf het Molengat na boei MG1A en MG2A zijn er geen ondieptes en zeilen we richting de kardinale boei EG (Eierlandsche gronden). Op wadvaarders.nl staat een mooi verhaal over zeilen in het Eierlands gat.

Na de Eierlandsche gronden komt Vlieland langzaam inzicht. Op vliehors worden Militaire vlieg oefeningen gehouden. Raadzaam is indien vlak langs de kust gezeild wordt, een melding te maken via het Marifoon kanaal VHF 74 – Observatie post “Vlieland”.

 

De Vliestroom kan het beste vanaf boei ZS3 via de vaargeul bezeild worden. De vertrektijden van deze route zijn zo gepland dat er bij het binnenzeilen van het zeegat een gunstige stroming mee is. Door na de Vliestroom, de Vliesloot te volgen komt de jachthaven van Vlieland vanzelf inzicht. Pas op bij bij aankomst na zonsondergang voor onverlichte betonning.

zuider stortemelk

Bij het binnenvaren van de Jachthaven staat er stroming van opzij. Raadzaam is om voor de haven ingang eerst aan te voelen hoe de boot reageert op de stroming. Neem als referentie punt een boei en de haven ingang. Probeer met de motor aan, stil te blijven liggen. Hierdoor voel en zie je goed wat de stroming met de boot doet. Wees hierna niet te voorzichtig met het gas en vaar de haven binnen als een krabbetje die zicht schuin voortbeweegt 

In dit filmpje is een deel van deze zeilroute te zien.

Aankomst bij Vlieland. Dit is natuurlijk alleen bij heel veel wind.

Copyright © 2012. All Rights Reserved.